На главную
Написать

КАК "ПРОБИВАТ" РУСКИТЕ ПИСАТЕЛИ?

14.08.2008 КАК "ПРОБИВАТ" РУСКИТЕ ПИСАТЕЛИ?

КАК "ПРОБИВАТ" РУСКИТЕ ПИСАТЕЛИ?

 

 

 

Авторското общество е представено от две отчетливи групи писатели. От една страна - тесен кръг литературни звезди с нереално високи хонорари. От друга – многохилядна тълпа от отвратително ниско заплатени автори.

 

Разбира се, участниците от втората група се стремят да се прехвърлят във висшата лига. Макар че има автори с десетки издадени книги, но въпреки това те никога няма да влязат в нея. Има и такива, които се озовават в кръга на звездите още с първата си книга.

 

Тук играят роля два фактора: качеството на продукта (книгата) и сериозното отношение на писателя към издателския бизнес.

 

Съвременният писател, който желае да постигне успех, трябва да гледа на своето творчество като на малка част от големия издателски бизнес. Само тогава неговият талант може да му донесе достатъчно печалба. Този бизнес изисква авторът да съвместява в себе си поне четири качества:

 

- Да е талантлив разказвач, който да умее да създава продукт, харесван от читателите, които са крайните потребители.

 

- Литературен агент, който да съумее да продаде книгата на издател при максимално изгодни за автора условия.

 

- Юрист, който да контролира спазването условията на договора.

 

- Рекламен мениджър, който да обезпечи присъствие в публичното пространство на автора, на творбата му и на литературния агент.

 

Всеки автор си решава сам по какъв път да стигне до успеха. Някой следват стандартния коловоз, като се уповават единствено на издателствата. Други търсят самостоятелни пътища.

 

Да проследим какво и как се случва в съвременната руска литература.

 

Даря Донцова започва да пише, когато постъпва в болница, с диагноза рак. Пописала е доста, тъй като излиза от болницата с четири ръкописа, които били приети от най-голямото руско издателство – „ЕКСМО”. За първите си книги на Даря Донцова заплатили общо 300 долара! Но точно тогава тя си изградила строг план: да пише по една книга всеки месец. Като се надявала така да стане познато име на читателите. Пресметнала, че трябва да пише на ден по 20 000 знака. Запретнала ръкави и се заела.

 

Читателите наистина откликнали активно и купували нейните книги. А и издателството, като виждало че продажбите растат, решило да се намеси. В Донцова, преценили, си заслужава да се инвестира не само поради това, че книгите й се продавали добре. По-важното било друго – авторката притежавала потресаваща работоспособност, което е изключително важно за всеки един бизнес.

 

Така, две години след като е била издадена първата й книга Донцова се сдобила с мениджър и с внимателно съставен бизнес-план.

 

Доходите на Даря Донцова, която твърди, че е честен данъкоплатец са по 3-4,5 милиона рубли месечно. Разбира се, в тази сума се включват и хонорарите, които тя получава от изданията на книгите й в чужбина, от телевизионните филми и сериали по нейни произведения.

 

Това е стандартен път и той се предпочита от повечето автори. Той подхожда за писатели, които умеят и са готови да пишат бързо, увлекателно. Фактически успехът зависи от читателите. Но ако книгите му се продават добре, издателството непременно ще обърне внимание на този факт. Следват комплексни мерки от страна на издателството за да превърне този автор в литературна звезда.

 

Хубавото на този начин е, че авторът е избавен от необходимостта сам да предлага своя продукт, той получава възможност да се съсредоточи изключително върху творческите си задачи.

 

Лошото е, че ако читателите не хоресат автора, издателят няма да похарчи пари за рекламни кампании. Издателят влага пари само в печеливши акции, а най - добър аргумент за това е броя на продаваните екземпляри.

 

Вярно е, че процесът на опознаване на един писател от страна на читателите може да е и по-продължителен. На Сергей Лукяненко, при пълно отсъствие на каквато и да е реклама му трябваха десет години за да се превърне в звезда на руската фантастика.

 

Дали пък рекламата не решава всичко?

 

Звездата на Оксана Робски засия изведнъж и то много ярко. Нейната дебютна книга („Про любоff/on”) се превърна в събитие за 2005 година, а в момента предстои издаването й на немски, полски, шведски, холандски и други езици. В САЩ книгата излезе в едно от най-големите американски издателства (Harpercollins) и се продава с голям успех.

 

На какво се дължи този успех? Оксана е бизнес- дама до мозъка на костите си. Заедно с ръкописа тя постави на бюрото на своя редактор и пачка от $ 10 000. За да го подкупи? О, не! За да организира реклама на книгата. Защото тя знае, че без реклама няма успех, узнала го е отдавна от своя собствен опит – та нали точно така тя е залагала на рекламата, когато е изграждала своята агенция състояща се от жени-телохранителки, и в другите си винаги успешни бизнесначинания...

 

В този подход няма нищо лошо заявява Алекс Екслер, звездата на издателство АСТ:”Подходът й е съвършено нормален – ако, разбира се, имаш пари и желаеш да ги похарчиш. Обаче, ако книгата не струва, парите ще отидат на вятъра. В случай с Робски се получи удачно съчетание: книгата й зае празна ниша, предизвика огромен интерес и вече със следващата си книга, тя ще печели добри пари”.

 

Алекс Екслер е особена фигура в руската словесност, неговите книги „Сватбеното пътешествие на Лелека” и Записките на жената на програмиста” от 1999 г. бяха общодостъпни в интернет. Интересът към неговите текстове е толкова голям, че личния му сайт има по 20 000 посещения на денонощие! Това е наистина невероятна цифра за авторски сайт.

 

И знаете ли какво се случи? Ами издателите сами му предлагаха да му публикуват книгите, но на стандартните за нови автори условия, тоест мизерни. Но такъв е законът на бизнеса – докато авторът не докаже чрез продажби, че е печеливш, на особени условия няма как а и не бива да разчита.

 

Алекс Екслер се отказа от тези предложения и тръгна по друг път. Основа свое издателство и започна сам да издава книгите си. Като постави книгите си на сайта си и читателите веднага изкупиха тиражите. Когато излезе поредния брой на „Книжное обозрение” видяхме, че творбата на Екслер „Записки на жената на програмиста” е сред най-продаваните книги в Русия.

 

И тогава с точно точно този брой на вестника и с данните за продажбите на своите четири книги в среден тираж от по 50 000 екземпляра Алекс Екслер отиде в издателство АСТ .

 

Сега го приеха по съвсем различен начин: човекът е доказал, че неговия продукт се продава отлично! Последва сключването на договор, а Екслер внимателно изучаваше всяка точка и изискваше, а и постигаше възможно най- оптималните за себе си условия.

 

Книгите му вече твърдо са в десятката на най-продаваните книги на издателството. Най-известният руски писател в интернет стана звезда и в реалността.

 

Маша Царева, една от авторките с най-високи тиражи в издателство „РИПОЛ-КЛАССИК” се отнася скептично към такъв тип писателско решение: ”Струва ми се, това е невъзможен път за повечето писатели. Създаването и особено поддържането на сайт изисква време. А повечето писатели съвместяват писането с друга някаква работа.”

 

Маша Царева признава:” Когато аз започвах, не се замислях дали ще печеля. Искаше ми се само книжката ми да бъде публикувана. Отстъпих я на издателството на безценица. А после още една и пак така. Беше ми интересно да пиша. На издателството пък му беше интересно да работи с мене, тъй като аз пиша бързо. В крайна сметка измъкнах главата си изпод пясъка, поогледах се, в мен заговориха амбициите. Тогава предложих на издателството своя концепция за серия от книги, в която единствен автор да съм аз. Мисля, че най-оптималният път към успеха за писателя е да си отговори на въпроса:” Кое е уникалното в моето творчество?”. Да си формулира отговор в писмена форма, във вид на креативно-бизнес предложение. И чак тогава да отиде в издателство с готов проект, а не просто с текст!”.

 

 

КНИГИ NEWS, публикация на Каролина Клинтон в „Тюменски бизнес журнал”, тя е единствената авторка от тази част на Русия, чиито книги се издават от трите най-големи руски издателства.

 

 

Адрес статьи: http://knigi-news.com/?in=pod&stat=251&section=9&cur=

Новая книга

Цитата

Я стал литератором потому, что автор редко встречается со своими клиентами и не должен прилично одеваться.

 

Б. Шоу

 

Цитата

На главную | Форум | Гостевая | Контакты
© 2008. „Caroline Clinton”     Разработка: студия „Автограф